Scroll to top

Een dagje wellness…. geloof niet alles wat je denkt

“Wat een boer niet kent” of “onbekend maakt onbemind”. Allemaal uitspraken die de “angst voor het onbekende” uitdrukken. Ik had gedacht (of meer gehoopt eigenlijk) dit inmiddels wel een beetje achter me gelaten te hebben. Niet altijd dus🙈. Waarschijnlijk vraag je je nu al af waar ik me in vredesnaam druk over maak… en je hebt helemaal gelijk… moet ik nu, achteraf….héél eerlijk bekennen😂

Dagje wellness bij de Zwaluwhoeve

Onlangs mijn verjaardagscadeau te gelde gemaakt. Een relaxt dagje wellness bij de Zwaluwhoeve. Ik had namelijk al wel eens gezegd dat me dat wel eens leuk leek om te doen. En omdat ik dit zelf dus echt niet zal boeken (zegt misschien al genoeg over de rest van dit verhaal), kreeg ik het dus maar cadeau. Superleuk, gezellig….jawel heb er zin in! Kan ik daar ook eindelijk eens over meepraten. Uiteraard wel een badkleding dag, dat dan weer wel… het moest namelijk een positieve beleving worden. Voor mij natuurlijk, maar ook voor de andere bezoekers…. ben inmiddels natuurlijk wel 50 hè😉

Datum gepland en dochterlief heeft geboekt. Ik had er inmiddels al het één en ander over gehoord, dus een korte blik (lees hele korte blik) op de website moest voldoende zijn. Verschillende baden, sauna’s, een restaurant en verder alles heerlijk relaxt. Meer dan de verhalen en snelle foto’s had ik aan informatie niet nodig. Ik zie het wel. Nooit gedaan, nooit geweest, dus het zou vast goedkomen. Er zelfs een zogeheten Treatment bijgeboekt met massage, olie etc… alles om de relaxdag compleet te maken.

Help! Waar begin ik aan?

Bij aankomst begon het toch wel een beetje te kriebelen… zo’n enorme fan van zwemparadijzen ben ik eerlijk gezegd nooit geweest….dus waar begon ik in hemelsnaam aan! Haren niet in fatsoen, geen make-up op, zo ga ik normaal gesproken echt never-nooit de deur uit! Na wat bemoedigende woorden van mijn dochter, dat mensen me daar toch niet kennen en niet weten hoe ik er in het “normale leven” uitzie, mezelf uiteindelijk toch maar in het onbekende gestort. Ach het zou in ieder geval een hele gezellige moeder-dochterdag worden… en verder zou ik het vast wel overleven😅.

En daarna ging het dus al volledig mis!

Mijn hele voorstelling van deze dag moest direct na aankomst al voor het eerst en zeker niet voor het laatst die dag worden bijgesteld. Hoe kon het uiteindelijk zo totaal anders, beter en fijner zijn dan ik me had voorgesteld? Ik dacht toch te weten hoe het er zou zijn??

Nog maar amper binnen kwamen al de eerste barstjes in het plaatje dat ik in mijn hoofd had…

Geen schreeuwende kinderen, geen benauwde entree en grote half beslagen glazen wanden waar iedereen door naar binnen kon “gluren”, maar alleen volwassenen, een aangename warmte en een relaxte gemoedelijke sfeer, intiem sfeerlicht en een wat beschutte opstelling. In gedachten maakte ik al een piepklein vreugdesprongetje…. zo kan het dus ook!

Geen krappe kleedhokjes waar je bijna klem in komt te zitten, maar grote open toegankelijke ruimtes. Geen tropische temperaturen, maar een aangename warmte. Geen zwembaden in het midden, maar gangen met sfeervolle, intieme ruimtes met verschillende kleine en wat grotere baden. Geen rijen ligbedden langs de rand, maar verschillende knusse zitjes, binnen en buiten. Geen dampende sauna bomvol mensen, maar verschillende sauna’s, groot en klein, met verschillende temperaturen, geuren, met of zonder geluid, zowel binnen als buiten.

De ene na de andere gedachte in mijn hoofd ging onderuit en werd omgezet in een andere nieuwe, maar uiterst positieve indruk. Dus veel ooohhh…ahhhh en wauw! En een dochter die me soms aankeek of ik de laatste 25 jaar van mijn leven onder een steen had doorgebracht😉🙈..

En opnieuw…

Na de locatie ging ook mijn beeld over de bezoekers van zo’n wellness aan gruzelementen. Mijn gedachte van allemaal “mooie” mensen die de tand des tijds een beetje redelijk hadden weten te doorstaan moest flink worden herzien. Bezoekers in werkelijk allerlei soorten en maten trof ik aan….. jong (wel 18+ natuurlijk), oud, man, vrouw, dik, dun, graatmager of met iets meer rondingen, groot, klein, blank of getint en alles hiertussen….werkelijk niemand uitgezonderd! Iedereen dompelde zich onder in de wereld van de wellness. Iedereen was er ook welkom en werd met hetzelfde respect behandeld.

Ieder mens is anders. En zo heeft ook iedereen andere wensen, behoeftes en ervaart ook iedereen de dingen op een andere manier. Wat de één prettig vindt, vindt de ander niets. Waar de één al begint te zuchten bij 50 graden, begint een ander bij 75 graden nog steeds niet te fluiten. Zo zijn er ook de verschillende soorten massages, verschillend qua duur of gegeven door een vrouw of zelfs een man😉. Er was zoveel aanbod, zoveel keuze, dus iedereen kon er wel iets vinden wat bij hem/haar past en waarbij hij/zij zich prettig voelt.

Waar ging het mis? “Where did I go wrong?”

Je zult je inmiddels wel afvragen “heel verhaal, maar waar wil ze nu eigenlijk naar toe?”

Welnu. Het was uiteindelijk een geweldige super leuke, fijne en heerlijke dag die ik voor geen geld had willen missen. Maar hoe kon het nu, dat ik er in gedachten zo ontzettend naast had gezeten? Hoe kon het dat mijn voorstelling vooraf zo anders was geweest dan de werkelijkheid? Was het naïviteit? Onwetendheid? Was ik bevooroordeeld?

Beeldvorming

Ik had een plaatje in mijn hoofd en had me een beeld gevormd op basis van verhalen, andere en oude ervaringen en overtuigingen. In gedachten stelde ik mij een soort van subtropisch zwemparadijs voor…. een beetje a la Center Parcs of Bahia in Bocholt, maar dan in een grote verbouwde boerderij natuurlijk. Zwembaden in het midden, ligstoelen rondom, in de hoek een restaurantje, sauna’s langs de kant er omheen en dames voor de massages….

Eerdere bezoekjes aan zwemparadijzen met glijbanen, bubbelbaden en rondrennende kinderen hadden mijn beeld behoorlijk gekleurd, er een bepaald gevoel aan gegeven. Mensen die vanaf een ligbedje langs de kant goed-, maar vaak ook afkeurend toekeken, dames die er in iedere situatie en op ieder moment geweldig uitzagen en de juiste outfit droegen…. en daar zou ik staan… haren hopeloos overhoop, doorgelopen make-up (je moet toch wel iets op) en een bikini van zeker vijf jaar geleden… aan dit alles had ik toch een soort van “ongemakkelijk” gevoel gekoppeld. Een tas vol kleren in een te klein en te warm kleedhokje… alleen al bij de gedachte brak het angstzweet me uit. En dan de wilde verhalen van een vroegere buurvrouw over saunabezoekjes, veel mensen zwetend en dampend in een hokje… Genoeg kronkels om mijn beeld over sauna’s, wellness en zwembaden flink te (ver)vormen.

En er klopte dus werkelijk ook he-le-maal niets van!!!!🧐

Jouw beeld en de werkelijkheid

En net zoals ik een bepaald beeld, een bepaalde voorstelling had van een dagje Zwaluwhoeve, zo geloof ik dat veel mensen ook een bepaald beeld hebben bij mensen met schulden, de oorzaak van schulden en financiële problemen, bewindvoerders en het wel of niet vragen van hulp.

Wat is jouw voorstelling hierbij? Vraag jij je wel eens af of jouw beeld wel klopt met de werkelijkheid? Verhalen van anderen, eerdere ervaringen en (beperkende) overtuigingen vervormen namelijk altijd jouw beeld van iets, van een situatie en hoe je over iets denkt. Hoe jij over bepaalde dingen denkt en praat kan uiteindelijk bijdragen aan het in stand houden of juist oplossen van een situatie bij jezelf, maar ook bij mensen in jouw omgeving.

Onderzoek daarom altijd of het plaatje in je hoofd wel klopt, voordat je er een mening over vormt, je er je mening over uit of voordat je ergens een besluit over neemt.

Schulden en financiële problemen zijn echt niet altijd “eigen schuld dikke bult”

Omstandigheden en keuzes kunnen bijdragen aan het ontstaan van schulden en financiële problemen. Natuurlijk zijn er wel situaties waarin iemand de problemen echt zelf heeft opgezocht en willens en wetens zelf heeft veroorzaakt. Maar soms zijn er ook gewoon verkeerde keuzes gemaakt. Of is het een opeenstapeling van keuzes, omstandigheden en situaties waarin iemand terecht komt en waardoor problemen veroorzaakt en vergroot worden. En achteraf is het (voor buitenstanders) makkelijk om te zeggen dat dingen niet of anders gedaan hadden moeten worden. Achteraf is het altijd makkelijk praten…😉.

Financiële problemen komen echt niet alleen voor bij mensen met een uitkering of een heel laag inkomen

Je kunt een prima baan hebben en nog zo goed verdienen, maar verlies je je baan door bijvoorbeeld een reorganisatie, ziekte of arbeidsongeschiktheid dan kun je er financieel ineens volkomen anders voorstaan. Ook een scheiding zet alles in het leven op z’n kop. Niet alleen persoonlijk, maar ook financieel. Er moeten dan namelijk twee huishoudens betaald gaan worden van hetzelfde geld, er moet eventueel meer gewerkt gaan worden of flink bezuinigd, een huis verkocht (al dan niet met een restschuld) of eventueel bijgehuurd gaan worden. Geloof me… bin there don that😌

En er zijn altijd mensen die zeggen, dan woonde je dus te duur, leefde je te luxe, had je dingen niet, minder of anders moeten doen…. Allemaal achteraf. Dat is altijd makkelijk, maar niemand wil toch leven met “de handrem” er op en als op dat moment de middelen en mogelijkheden er zijn, waarom niet? Op dat moment hoeft het echt geen onverantwoorde keuze te zijn die je maakt. Alle risico’s zijn nu eenmaal niet buiten de deur te houden in het leven.

Bewindvoerders zijn echt niet altijd alleen maar arrogante, onbereikbare, op een soort van macht beluste figuren, die het liefst de kantjes eraf lopen en hun klant als melkkoetje gebruiken 

Dit is serieus wel eens het beeld wat ik krijg voorgeschoteld😳. Bewindvoerders kunnen ook echt wel betrokken zijn bij iemand, persoonlijk en goed contact belangrijk vinden, alles netjes en tijdig willen regelen voor hun klant, wat meer maatwerk willen leveren, omdat domweg niet iedereen hetzelfde is. En om hun klant de gewenste rust te willen geven. En natuurlijk zijn er verhalen van mensen en berichten in de media die allemaal niet zo’n geweldig beeld van bewindvoerders laten zien, maar er zijn ook bewindvoerders die dit anders willen en ook anders doen.

Het is geen schande of afgang als je om hulp vraagt bij iets waar je zelf niet zo handig in bent of niet zoveel feeling mee hebt

Alleen zodra het over geld gaat verwacht iedereen van zichzelf, maar ook van zijn omgeving, dat je het allemaal zelf kunt en moet weten. Althans dat is wat wij mensen elkaar wijs lijken te maken. Het zou echter veel gekker zijn, dat een accountant, kapper, vrachtwagenchauffeur, leerkracht, arts, verpleegkundige, automonteur, schilder, horecamedewerker, jongerenwerker, fysiotherapeut, kok, timmerman, winkelbediende, schoonmaakster of ambtenaar…. allemaal net zo veel verstand zouden hebben van financiële zaken en het voorkomen van of het oplossen van financiële problemen. Waarom zou je dus geen hulp mogen vragen als je er zelf niet zo goed uitkomt? Je gewoon een kei bent in het vak waarvoor je geleerd hebt, maar van financiën gewoon geen kaas hebt gegeten? En als jij zelf en jouw gezin nou uiteindelijk voordeel hebben bij een beetje hulp, waarom zou je die hulp dan niet gewoon heel snel regelen?

Laat je dus niet voor de gek houden door jezelf

Door mijn eye-opener bij de Zwaluwhoeve ben ik dus weer eens met de neus op de feiten gedrukt en durf ik gerust maar weer eens te stellen….
“geloof niet alles wat je denkt!”.

Ik ben er namelijk van overtuigd, dat als ik het “plaatje in mijn hoofd” véél eerder had gecheckt en onderzocht…. “Is het bij een wellness inderdaad zoals ik me inbeeld dat het is?”….ik inmiddels misschien al wel 10 keer bij de Zwaluwhoeve was geweest en had ik er al veel vaker van kunnen genieten. Daarnaast had me dit een ongelooflijke hoop onrust, stress en zorgen (jawel…heel eerlijk😟) gescheeld.

Daarom vraag ik je om jouw beeld van jouw werkelijkheid ook zo af en toe weer eens te toetsen…. Is het wel de werkelijkheid?

Hartelijke groet
Miranda 😘🍀

 

 

 

Related posts