Scroll to top

Wel werk en toch niet rond kunnen komen

 

“Maar hier verdienen de mensen normaal…”

Nog te vaak wordt gedacht dat financiële problemen alleen voorkomen bij mensen met een minimum inkomen of een uitkering. Niet dus!

Vooroordelen en vreemde gedachtenkronkels als: “Hij heeft toch werk dus….” of “Ze kan toch gewoon meer gaan werken….” of zelfs werkgevers die tegen mij zeggen “Maar hier verdienen de mensen een normaal loon…”.

Ja, en dus…🤔????

Met een buurt-, familie- of vriendenactiviteit wordt vaak wel rekening gehouden met mensen die een uitkering hebben. Zij moeten het namelijk ook kunnen betalen, zij moeten ook gezellig mee kunnen doen. Maar wanneer iemand werk heeft, wordt hier echter lang niet altijd bij stilgestaan, terwijl dit misschien wel zou moeten.

Uit een recent onderzoek van RTL Nieuws blijkt namelijk weer dat ook veel Nederlanders met een modaal inkomen worstelen om rond te kunnen komen.

En dit is dus ook precies de reden waarom ik het als budgetcoach zo belangrijk vind, dat er veel meer aandacht moet komen voor deze groep mensen: werkenden die het financieel moeilijk hebben.

Niet rond kunnen komen is echt niet alleen een probleem van de laagste inkomens!

Niet-veel-maar-toereikend-criterium

Sommige mensen hebben gewoon een baan met een (bijna) modaal inkomen en zitten daardoor net boven het zogeheten niet-veel-maar-toereikend-criterium. Je hebt dan geen recht op toeslagen of andere fiscale en/of financiële voordeeltjes, omdat je net boven de gestelde inkomensgrens zit. Hierdoor heb je onder aan de streep dus misschien nog wel minder te besteden dan iemand die een stuk minder verdiend of een uitkering heeft, maar daardoor wel voor alle extra’s in aanmerking komt.

En dat voelt niet altijd goed, soms zelfs wel eens oneerlijk en dat doet pijn!😔

In zo’n situatie is het tegenwoordig echt lastig om rond te komen. De situatie wordt nog eens extra vervelend als iemand ook nog eens te maken krijgt met een grote levensgebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een scheiding, een overlijden, ziekte of werkloosheid binnen het gezin, de geboorte van een kind of een aan- of verkoop van een huis.

Dan worden kleine problemen vanzelf grote problemen en is de situatie soms niet meer te overzien.

Mijn doel, mijn missie

Ik wil bijdragen aan het bestrijden van armoede in de regio, of zoals een ervaringsdeskundige op een bijeenkomst van “Iedereen doet mee in Winterswijk” het verwoorde: bijdragen aan het verbeteren van het welzijn van mensen.

En hierbij gaat mijn aandacht vooral uit naar de groep werkenden die het financieel moeilijk hebben.

Mijn doel als budgetcoach, mijn missie zelfs😉 is, dat er veel meer aandacht moet komen voor vroegtijdige signalering van financiële problemen bij een werknemer. Dit kan namelijk zoveel meer ellende voorkomen!

Werkgevers

Maar ik kan dit natuurlijk niet alleen en heb hiervoor de werkgevers nodig😊😊.

Werkgevers en hun HR-adviseurs zijn mijn oren en ogen. Zij kennen hun werknemers. Zij weten wat er speelt. Zij weten of iemand te maken heeft gehad met een grote levensgebeurtenis, zij weten het als iemand om een voorschot vraagt of als er een loonbeslag wordt gelegd, zij weten het als iemand erg veel last heeft van spanning of zich vaak ziek meldt.

Werkgevers kunnen hierin zo ontzettend veel betekenen voor hun werknemers! Zij kunnen de eerste stap zijn in de oplossing van het probleem!

Dus ik zoek contact met werkgevers en HR-adviseurs. Ik informeer ze en probeer ze bewust te maken van de signalen die kunnen duiden op financiële problemen. Ze te wijzen op de risico’s en de kosten die deze financiële problemen van een werknemer met zich meebrengen.

Op deze manier hoop ik dat een werkgever veel eerder problemen herkent en dat een werknemer in een veel eerder stadium de hulp krijgt die hij of zij zo hard nodig heeft en verdient!

Werkgevers kunnen zo’n enorm verschil maken in het leven van hun werknemer en zijn gezin!🍀
Zij kunnen de aanzet geven voor een heel andere, veel fijnere toekomst van iemand.

Welzijn verbeteren, jij doet toch ook mee?

Werkgever, werknemer of alleen geïnteresseerd lezer van dit blog? Wil je meer weten, neem dan contact met mij op.
Wil je mij een handje helpen? Deel dan dit bericht, zodat ik nog meer werkgevers en werknemers hiermee bereik😍🍀…

 

 

 

 

 

 

Related posts